شماری از دختران معترض با ارسال نامهای عنوانی سازمان ملل متحد، خواستار آزادی فوری زنان معترض و فعالان سیاسی-مدنی از زندانهای طالبان شده و تاکید کردهاند که این گروه باید دست از بازداشتهای خودسرانه بردارد.
در این نامه که روز پنجشنبه، ۱۶ قوس فرستاده شده، آمده است که سازمان ملل متحد نباید با حمایت از طالبان و چشمپوشی از جنایتهای این گروه، ارزشهای انسانی، حقوق بشر، آزادی بیان واعتبار کنوانسیونهای شورای حقوق بشر سازمان ملل را ازبین ببرد.
در این نامه، آمده است: « شما از وضعیت وخیم حقوق بشر، مخصوصا زنان درافغانستان به خوبی آگاه استید. طالبان ژولیا پارسی، ندا پروانی، پریسا آزاده، منیژه صدیقی و رسول پارسی را به جرم آزادی بیان و برابریخواهی ربوده و همین اکنون در زندانهای طالبان در وضعیت سخت روحی و جسمی به سر میبرند.»
به گفتهی دختران معترض، خانوادههای زنان معترض، هیچ اطلاعی از سرنوشت آنها ندارند؛ از این که چه برسرشان خواهد آمد.
در این نامه، دختران معترض از ادامهی بازداشت خودسرانهی طالبان ابراز نگرانی کردهاند. «دهها فعال مدنی و کارمندان حکومت پیشین؛ مانند عالیه عزیزی، مدیر زندان زنانهی هرات و بسیاری از زنان نظامی در جریان دوسال گذشته از سوی طالبان بازداشت و لادرک شدهاند.»
آنها از سازمان ملل متحد خواستهاند که بر طالبان فشارهای دیپلماتیک آورده و به مطالبات انسانی زنان افغانستان توجه کنند.
در نامه، آمده است که فعالان مدنی- سیاسی و زنان معترض باید از زندان طالبان آزاد شود و این گروه باید دست از بازداشتهای خودسرانه بردارند.
همچنان آنها خواستار به رسميتشناسی آپارتايد جنسیتی درافغانستان واقدام قانونی علیه مجریانش شدهاند.
در این نامه، همچنان خواسته شده که مکاتب دخترانه باید بر اساس نصابی که تحت نظر سازمانهای مدنی آزادیخواه دنیا شکل خواهد گرفت، بازگشایی شود.
بستهشدن دفتر سیاسی طالبان در دوحه و تحریم سفر سران طالبان، به رسمیتنشناختن طالبان و محاکمهکردن سران این گروه از جمله؛ سراج الدین حقانی که در ۲۰ سال گذشته مرتکب جنایتهای ضد بشری شده، از دیگر خواستههای این دختران است.
این در حالی است که به دنبال نشر گزارشها در مورد وخیمبودن وضعیت دو تن از زنان معترض در زندان طالبان، به تازگی دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان یا یوناما نیز، در این مورد ابراز نگرانی کرده است.
یوناما روز پنجشنبه، ۱۶ قوس در برگهی فیسبوک خود، نوشت که در مورد بازداشتهای طولانیمدت و خودسرانهی زنان معترض از سوی طالبان به شدت نگران است.
این نهاد در ادامه، نگاشته است که از ۱۹ سپتمبر سال روان میلادی تا اکنون، چهار فعال حقوق زن در کابل توسط مقامهای طالبان بازداشت شدهاند.
یوناما، گفته است: «ما نگرانیهای شدیدی در مورد تاثیر بازداشتهای طولانیمدت و خودسرانه داریم.»
این نهاد از گروه طالبان خواسته است که از حقوق مراقبتهای صحی، ملاقات با خانواده و نمایندگی قانونی محافظت زندانیان رعایت شود.
دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان، تاکید کرده است که آزادی نظر و بیان باید مطابق با تعهدات بینالمللی حقوق بشر مورد حمایت قرار بگیرد.