بهدنبال تصویب قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد در پیوند به انسجام و افزایش تعامل باطالبان، تصویب این قطعنامه با واکنشهای نیز روبهرو شده است.
سفارت ترکیه در کابل زیر اداره طالبان، روز شنبه، ۹ جدی، در صفحهای ایکس از تصویب این قطعنامه، استقبال کرده است.
سفارت ترکیه خواستار عملی شدن توصیههای مندرج در قطعنامه شده است.
نصیر احمد فایق، سرپرست نمایندهگی دایم افغانستان در سازمان ملل متحد نیز در پیامی در ایکس با ابراز قدردانی از امارات متحد عربی و جاپان بهعنوان تهیه کنندهگان پیشنویس قطعنامه نوشته است: تلاشهای شما در شکلدهی آینده روشنتر برای افغانستان موثر است.
رحمتالله نبیل، رییس پیشین امنیت ملی افغانستان نیز در پیامی در واکنش به تصویب قطعنامه شورای امنیت در مورد افغانستان آن را دارای نکات قوت و ضعف دانسته و افزوده که گنجانیدن موضوعات عمده در مورد افغانستان از جمله حقوق بشر، کمکهای بشری امنیت و توسعه در این سند بینالمللی، نشاندهنده تعهد جامعه جهانی در قبال این کشور است.
هیدر بار، مسوول زنان دیدهبان حقوق بشر نیز از دیگر چهرههای است که نسبت به تصویب این قطعنامه واکنش نشان داده است.
خانم بار در پیامی گفته از درج نشدن برخی خواستهای زنان افغانستان در قطعنامه تصویب شده شورای امنیت سازمان ملل متحد ابراز نگرانی کرده اما آن را توضیح نداده است.
طالبان بهعنوان گروهی که در حال حاضر بر افغانستان تسلط دارد در واکنش به تصویب این قطعنامه، گماشته شدن یک نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد را “اضافی” و “غیرضروری” خواندهاند.
اما در قطعنامه تصویب شده شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد افغانستان، چه چیزهای گنجانیده شده است؟
اعضای شورای امنیت بر تعهد قوی این نهاد از حاکمیت، استقلال، تمامیتارضی، وحدت ملی مردم افغانستان و حمایت دوامدار از مردم این کشور تاکید کردهاند.
تعین نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در پیوند به عملی کردن توصیههای درج شده در گزارش فریدون سینیرلی اوغلو، بهویژه در بخش جنسیت و حقوق بشر.
ارزش مشارکت معنادار زنان افغانستان در تلاشها برای تامین صلح و امنیت، افزایش نقش آنان در تصمیمهای کلان کشوری از جمله حقوق بشر و بهویژه حقوق زنان، کودکان، افراد آسیبپذیر و اقلیتها، از دیگر بخشهای مندرج در قطعنامه تصویب شده شورای امنیت است.
در همین حال، در قطعنامه آمده است که افغانستان تحت کنترول طالبان در حال حاضر با تهدیدهای از جمله، کمکهای بشردوستانه، امنیت، تروریزم، مواد مخدر، حقوق بشر بهویژه حقوق زنان، کودکان، اقلیتهای قومی و مذهبی، بحرانهای اقتصادی، اجتماعی، گفتوگو و حاکمیت قانون، روبهرو است.
دیده شود که این قطعنامه به چه پیمانه روی وضعیت افغانستان و عملکرد گروه طالبان، تاثیرگذار خواهد بود.