گزارش جدید دیدبان حقوق بشر در مورد افغانستان، نشان میدهد که اقدامات طالبان در مکاتب سبب ایجاد فضای ترس و کاهش حضور دانشآموزان پسر شده است.
دیدبان حقوق بشر روز چهارشنبه، ۱۵ قوس گزارشی را تحت عنوان « تاثیر طالبان بر آموزش پسران در افغانستان» نشر کرده که بر بنیاد آن، عملکرد طالبان در قبال آموزش، سبب از دسترفتن امید به آینده در کشور شده است.
بر بنیاد این گزارش، اخراج آموزگاران زن، تنبیه بدنی دانشآموزان و تغییرات در نصاب آموزشی، مکاتب پسران را نیز با شکست روبهرو کرده است.
دیدبان حقوق بشر، تاکید کرده که محدودیتهای وضعشده از سوی گروه طالبان در بخش آموزش، افزون بر این که دختران دانشآموز را متاثر کرده، به دانشآموزان پسر نیز آسیب زده است.
در این گزارش، آمده است که به دلیل توجه جامعهی جهانی به بستهماندن مکاتب دخترانه در افغانستان، آسیبهایی که به آموزش پسران وارد شده، کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
مسوولان دیدبان حقوق بشر نیز، تاکید کردهاند که گروه طالبان آسیبهای جبرانناپذیری به سیستم آموزشی پسران و دختران میرسانند که این مساله در کل سبب از بینرفتن تدریجی کیفیت نظام آموزشی میشود.
در این گزارش، آمده است که دیدبان حقوق بشر با ۲۲ دانشآموز پسر در صنفهای هشتم تا دوازدهم و همچنان با پنج نفر والدین پسران در ولایتهای کابل، بلخ، هرات، فراه، پروان، بامیان، ننگرهار و دایکندی گفتوگو کرده است.
اخراج آموزگاران زن، یکی از موارد دیگری است که در این گزارش به آن پرداخته شده است. دیدبان حقوق بشر، تاکید کرده که اخراج و حذف آموزگاران زن از مکاتب پسرانه سبب شده که دانشآموزان پسر به دست آموزگاران غیرمسلکی مرد آموزش ببینند.
یکی از دانشآموزان صنف دوازدهم مکتب به این نهاد، گفته است که از میان 16 آموزگار، 14 تن شان زنان بودند؛ اما طالبان پس از گرفتن قدرت آموزگاران زن را اخراج و چهار آموزگار دیگر نیز از ترس این گروه فرار کردند.
او همچنان، گفته است که آموزگاران قبلی دارای تخصص بودند؛ اما آموزگاران جدید که همه مردان استند، پیش از این صنفهای چهارم و پنجم را در مکاتب آموزش دادهاند.
به گفتهی دانشآموزان، آموزگاران جدید طالبان، بیشتر اوقات به جای تدریس، در مورد پیروزی طالبان بر امریکا و ناتو و موضوعاتی دینی بحث میکنند که جنبهی آموزشی ندارد.
در این گزارش به تنبیهی بدنی دانشآموزش پسر در مکاتب افغانستان نیز پرداخته شده و آمده است که طالبان دانشآموزان پسر را به دلیل انتخاب سبک مو، نوع پوشیدن لباس و داشتن تلفن همراه لتوکوب میکنند.
گفته میشود که در مواردی آموزگاران طالبان، دانشآموزان را به دلیل داشتن موسیقی در تلفن شان نیز لتوکوب کردهاند.
حتا در این گزارش، گفته شده که دانشآموزان به دلیل یادنداشتن شعر به زبان پشتو از سوی آموزگار لتوکوب و توهین شدهاند.
دیدبان حقوق بشر، تاکید میکند که تنبیه بدنی دانشآموزان از سوی طالبان، حقوق انسانی آنها را نقض و سلامتی آنها را با خطر روبهرو میکند.
در بخشی از این گزارش، آمده است که محدودیتهای طالبان سبب ایجاد فضای ترس در میان دانشآموزان شود و صنفهای درسی با گذشت هر روز خالیتر شود. دانشآموزان در مصاحبه به دیدبان حقوق بشر، گفتهاند که از زمان به قدرترسیدن طالبان، تفاوت میان مدرسه دینی و مکتب دیده نمیشود.
به گفتهی این نهاد، اقدامات طالبان در قسمت تغییر نصاب آموزشی، تنبیه دانشآموزان و اخراج آموزگاران زن، سبب شده که دانشآموزان بیشتری مکاتب را ترک کنند.
دیدبان حقوق، تاکید کرده که طالبان از نقض حقوق پسران برای آموزش ایمن و با کیفیت، با استخدام دوبارهی آموزگاران زن و اصلاح برنامهی درسی جلوگیری کنند و به تمام تنبیهات بدنی دانشآموزان پایان دهند.
این نهاد همچنان از کشورها و نهادهای مرتبط سازمان ملل نیز، خواسته است که از طالبان بخواهند که به ممنوعیت آموزش دختران پایان دهند و از نقض حقوق پسران برای دسترسی به آموزش با کیفیت، دست بردارند.
گروه طالبان تا هنوز به گزارش جدید دیدبان حقوق بشر واکنشی نشان نداده است.