بر بنیاد گزارش تازهی نهاد وابسته به شورای پناهندگان ناروی یا نورکپ، هنوز هم سه چهارم خانوادهها در افغانستان بدهکار استند و با فقر دستوپنجه نرم میکنند.
در گزارشی که به تازگی از سوی این نهاد نشر شده، آمده است که افغانستان به دلیل ماهیت مرکب بحرانها، یکی از پیچیدهترین شرایط اضطراری بشردوستانه را در جهان تجربه میکند.
در این گزارش، آمده است که ۵۱ درصد خانوادهها در جریان سال گذشته دوبار شوک اقتصادی را تجربه کرده که از این میان در خانوادههای روستایی این رقم ۶۰ درصد و در خانوادههای شهری ۲۵ درصد بوده است.
هر چند نهاد نورکپ، گفته است که میانگین بدهی مردم در افغانستان از ۵۹هزار افغانی در سال ۲۰۲۲ به ۴۷هزار افغانی در سال ۲۰۲۳ کاهش یافته؛ اما هنوز هم ۷۶ درصد خانوادهها همانند سال گذشته میلادی بدهکار استند.
بر بنیاد این گزارش، نهادهای بشردوستانه پیشبینی کردهاند که دستکم ۲۸.۳ میلیون به دلیل بیکاری و فقر در سال روان میلادی به کمکهای بشردوستانه نیازمند استند.
نهاد نورکپ، گفته است که ۸۰ درصد خانوادهها درآمد کمتر از یک دالر در روز به ازای هر عضو خانواده دارند.
در گزارش، آمده است: « فقر گسترده، آفات مکرر طبیعی مانند زلزله، خشکسالی و سیلابهای غیرقابل پیشبینی، بحران اقتصادی، و پیامدهای محدودکنندهی تحولات سیاسی در ماه اگست ۲۰۲۱ منجر به ایجاد سطوح بالایی از نیازها و آسیبپذیریها را در افغانستان شده است.
در بخش دیگری گزارش نورکپ، آمده است که به دلیل فقر، ۶۰ درصد از زنان سرپرست خانوار هزینههای بهداشتی را کاهش دادند و ۲۱ درصد خانوادهها، فرزندان خود را به دلیل کمبود غذا یا درآمد برای خرید غذا از مکتب بیرون کردهاند.
همچنان گفته شده است که ۵۸ درصد از زنان در افغانستان به دلیل نبود فرصتهای شغلی و نداشتن تحصیلات کافی برای پیداکردن کار با مشکلات جدی روبهرو بودهاند.
در گزارش، آمده است که پس از تحولات سیاسی در آگست سال ۲۰۲۱ میلادی، محدودیتهای زیادی از جمله محدودیتهای اقتصادی بر زنان وضع شده است. افزون بر آن زنان با موانع فرهنگی و اجتماعی نیز روبهرو بودهاند.
این در حالی است که گروه طالبان پس از گرفتن قدرت، زنان را از ادارات دولتی محروم کردند. وزارت زنان از فعالیت باز ماند. در کنار این محدودیتها، دختران بالاتر از صنف ششم از رفتن به مکتب محروم شدند. دانشگاهها نیز به روی دختران دانشجو بسته شده است.