حملهی دیروز در یک باشگاه ورزشی در غرب شهر کابل یکی دیگر از سلسله حملههای خونباری بود که تمامی قربانیان آن را غیرنظامیان تشکیل میدهند.
طالبان جان باختن ۴ تن و زخمی شدن ۷ تن را تایید کردهاند. اما، منابع محلی به تلویزیون «بینا» میگویند که آمار واقعی قربانیان این رویداد به مراتب بیشتر از آنچه است که از سوی طالبان اعلام شده است.
گزارشهای غیر رسمی میرسانند که در این انفجار ۹ تن کشته و ۳۱ تن دیگر زخمی شدهاند.
حسین، یکی از گواهان رویداد که از دو سال بدینسو در این باشگاه ورزش میکرد، به تلویزیون «بینا» میگـوید که انفجار به اندازهای قدرتمند بود که خیلیها را به بیرون پرتاب کرد: «نخست برق رفت و سپس صدای بلند را شنیدم، خـودم پریدم و دیدم که همه جا آتش است، رفیقهایم را دیدم که زخمی هستند و روی زمین افتادهاند. انفجار به اندازهای قوی بود که ورزشکاران از داخل سالون به بیرون پرتاب شدند.»
با گذشت بیش از ۲۴ ساعت از این انفجار، تاکنون گـروه طالبان نوعیت آن را مشخص و اعلام نکردهاند. هیچ فرد و یا گروهی نیز مسوولیت این انفجار را به دوش نگرفته است. در گذشته گروه داعش مسوولیت اکثر حملهها بر مناطق شیعهنشین کابل را به عهده گرفته است.
با این حال، جبهه آزادی افغانستان که در حال نبرد مسلحانه علیه طالبان است، ادعا کرده که این حمله با حمایت شبکه حقانی، توسط برخی از هراسافگنان داخلی و خارجی برنامهریزی و اجرا شده است.
طالبان: با رسانهها درباره تلفات صحبت نکنید
رقیه، یکی از باشندهگان محـل به تلویزیون «بینا» میگـوید که در هنگام وقـوع انفجار بیش از ۲۰۰ ورزشکار در باشگاه حضور داشتند و تقریبأ بیشتر کـوچههای دشت برچی یک یا دو کشته دارد: «در هر کوچه دشت برچی و دو کوچه در میان شهید و یا زخمی داریم. بدبختانه، طالبان به مردم و رسانهها دورغ میگـویند و آمار واقعی تلفات را پنهان میکنند. هیچ امکان ندارد کـه انفجاری با این بزرگی در میان یک جمعیت زیاد رخ بدهد و تنها ۴ نفر کشته شود.»
برخی از زخمیهای این انفجار میگویند که طالبان به آنان هشدار داده که با رسانهها صحبت نکنند. داکتران در شماری از شفاخانههای غرب شهر کابل نیز به تلویزیون «بینا» تایید کردهاند که طالبان مانع پخش آمار واقعی تلفات این رویداد شدهاند.
حال در چنین اوضاعی، برخی از تحلیلگران مسایل سیاسی میگویند که با توجه به کارنامهی گذشته طالبان، احتمال دخالت برخی از افراد این گروه در چنین حملهها بعید نیست.
محمد نعیم غیور، یکی از این تحلیلگران به تلویزیون «بینا» گفت: «طالبان گروهی نیست که شهروندان از آنها انتظار
امنیت داشته باشند. خود طالبان عامل بیشتر انفجارها هستند و هزارها تن را به گونههای مختلف از بین میبرند.»
ناتوانی در تأمین امنیت یا ادامهی کشتار سازمانیافته هزارهها؟
باشگاه «بوکسینگ ملت» که در آن انفجار صورت گرفته است در منزل سوم یک مارکیت تجارتی در منطقه دشت برچی با جمعیت اکثریت هـزاره قرار دارد. تقریبأ تمامی قربانیان این رویداد نیز جوانان بین سنین ۱۵ تا ۲۵ سال و هزاره هستند.
برخی از دانشگاهیان بدین باورند که چنین حملهها در واقع ادامهی کشتار هدفمند هزارهها به دلیل نفرت قومی ـ مذهبی است. محمد امین محمدی، استاد دانشگاه میگوید: «نفرت مذهبی ـ قومی در اغلب موارد عامل اساسی بیرحمی و کشتارهای بیرحمانه و کور بوده که در آن افراد نه به دلیل هویت و مشخصات فردی خود بلکه به دلیل هویت مذهبی و قومی خود که خودشان در انتخاب آنها نقشی نداشته اند، کشته میشوند.»
محمد محقق، کریم خلیلی و برخی دیگر از رهبران و چهرههای سرشناس هزاره افغانستان با انتقاد از گروه طالبان، تاکید کرده اند که این گروه باید برای مردم پاسخگو باشد.
با این حال، جز سخنگوی فرماندهی پولیس طالبان، تاکنون هیچ مقام و عضو رهبری این گروه دربارهٔ این رویداد خونبار اظهارنظر نکرده است.