دو روز پیش، دوشنبه اول ماه عقرب (۲۳ اکتوبر) جسد خونین و گلولهباران شدهی حجتالاسلام اعتمادی، عضو شورای علمای ولایت هرات در نزدیک خانهاش در ولسوالی غوریان پیدا شد.
این عالم دینی که امام جمعه مسجد جامع روستای خـاشرود ولسوالی غوریان بود، یک روز پیش، از سوی افراد مسلح ناشناس از موتر پـایین آورده شده و به محل نامعلوم انتقال داده شده بود.
یک باشنده روستای خاشرود که خواست نامش گرفته نشود، به تلویزیون «بینا» گفت: «آقای اعتمادی پس از ختم مراسم تدفین یک جنازه از قبرستان به طرف خانه در حرکت بود، در نزدیکی خانهاش افراد ناشناس که مسلح بودند، موتر مسافربری را توقف دادند و آقای اعتمادی را با خود بردند و امروز ما جسد او را پیدا کرده و به خانوادهاش تسلیم کردیم.»
ترور حجتالاسلام اعتمادی تازهترین مورد از یک روند رو به افزایش کشتار آن عالمان دین است که با تعریف گروه طالبان از شریعت موافق نبوده و به گونهی پنهانی و گاه به گونهی علنی ساز مخالفت زده اند.
ترور ۱۰۰ عالم دین در دو سال حاکمیت طالبان
یافتههای یک تحقیق تلویزیون «بینا» نشان میدهند، عالمان دینیای که با طالبان همسو نیستند و یا با قرائت این گروه از دین و شریعت مخالف هستند، تعقیب، تهدید، بازداشت، ممنوعالمنبر و یا هم کشته میشوند.
در این تحقیق تلویزیون «بینا» موفق شد که با ۱۶ عالم دین در افغانستان صحبت کند. ۱۴ عالم دین به علت تهدیدهای امنیتی و هراس از بازداشت و ترور، خواستند که نام شان گرفته نشود، تنها یک عالم اهل تسنن و یک عالم اهل تشیع با ذکر نام خود در این گزارش موافقت کردند.
به گفتهٔ آنان در جریـان دو سال حاکمیت گروه طالبان، بیشتر عالمان دینی در ولایتهای شمال، شمالالشرق، شرق و غرب افغانستان آماج قرار گرفته و ترور شده اند.
مولوی عبدالقادر قانت، رییس پیشین شورای علمای ولایت کابـل به تلویزیون «بینا» میگوید بیشتر عالمانی که صدای حق و عدالت را بلند کنند، آماج حملهها قرار گرفته و صدای شان خاموش میشود: «در دو سال حاکمیت طالبـان، نزدیک به ۱۰۰ عالم دین در کابل، پنجشیر، کاپیسا، پروان، تخار، بغلان، بدخشان، بلخ، فاریاب، سرپل، غور، و هرات و همچنان در ولایت ننگرهار هم از سنی و هم از اهل تشییع افغانستان ترور شده اند و به مانند گذشته هیچ گروه مسوولیت نگرفته و نمیگیرند.»
حملههای هدفمند علیه عالمان دینی اهل تشیع در افغانستان
خالقداد بلاغی، یکی از عالمان دینی اهل تشیع میگوید که در دو سال حاکمیت گروه طالبان در افغانستان، چندین حملهی سیستماتیک و هدفمند تـروریستی علیه عالمان دینی اهل تشیع در ولایتهای وردک، بامیان، دایکندی و غزنی صورت گرفته اند و تنها در حمله بر مسجد امام زمان در ولایت بغلان، دستکم سه عالم دینی اهل تشیع کشته شدند.
آقای بلاغی در گفتگو با تلویزیون «بینا» میگوید که، علاوه بر حملههای هدفمند، در حال حاضر، عالمان دینی اهل تشیع که با عملکرد گـروه طالبان موافق نیستند، یا کنار زده میشوند و یا هم به زندان میفتند: «همان حالتهای دوره حکومت جمهوریت در حال تکرار است و بیشتر نخبهها به ویـژه عالمان دینی به گونهی سیستماتیک هدف ترور قرار میگیرند»
همچنان عالمان دینی مخالف با دیدگاههای نظام حاکم در افغانستان، در دو سال پسین کنـار زده شده اند و شماری از عالمان دینی در تکیه خانههای اهل تشیع با موج از تهدیدها مواجه اند.»
عامل این ترور عالمان دینی کیها استند؟
به علت مذهبی ـ سنتی بودن مردم افغانستان و جایگاه ویـژه عالمان دینی در میان مردم، طالبان و هیچ گروه دیگر مسوولیت ترور عالمان دینی را به عهده نمی گیرند.
اما بـرخی از منابع میگویند که دستکم دو عالم دین و خطیب مسجد در ولایتهای غـور و بغلان به علت سرپیچی از گرفتن نام ملا هبتالله، رهبر طالبان در خطبههای نماز جمعه، کشته شده اند.
نزدیک به ۷ ماه پیش، مفتی محمد نذیر معنوی پس از بازگشت از نماز شام در صد متری مدیریت شهری استخبارت طالبان در شهر فیروزکوه ولایت غور ترور شد و مولوی نورالدین نیز یک روز پس از انتقاد علنی از رهبر طالبان جانش را از دست داد.
مولوی نورالدین که اوزبیکتبار بود، یک روز پیش از کشته شدنش در ولسوالی بُرکه ولایت بغلان گفته بود، در قرآن نیامده است که «در خطبه نماز جمعه از هر دهقان و چوپان یا هر فرد دیگری نام برده شود.»