نشست سران کشورهای عربی و اسلامی به تازهگی و به میزبانی ریاض، پایتخت عربستان سعودی برگزار شد؛ اما در این نشست از طالبان که در بیش از سه سال گذشته بر افغانستان تسلط دارند، هیچ نمایندهای حضور نداشت.
این نشست روز دوشنبه، ۲۱ عقرب، با تلاشهای دولت ایران به هدف واکنش کشورهای اسلامی به حملات اسراییل بر غزه و لبنان برگزار شد.
برگزاری این نشست و غیبت طالبان که به ذعم خودشان نظامی سچه اسلامی را در افغانستان برپا کردهاند، در نشست یادشده، پرسشهای را به میان آورده است.
یکی از این پرسشها چرایی غیبت طالبان و دعوت نشدن این گروه به نشست سران کشورهای عربی و اسلامی است.
خبرنگار تلویزیون در کابل این پرسش و برخی پرسشهای دیگر را از شماری از آگاهان امور سیاسی و شهروندان افغانستان پرسیده است.
منصور شکوهمند (نام مستعار به لحاظ مسایل امنیتی) از آگاهان امور سیاسی میگوید که طالبان با عملکردشان در سه سال گذشته در افغانستان نه تنها که به دل جامعه جهانی چنگ نزدهاند بلکه کشورهای اسلامی را نیز از خود راضی کرده نتوانستهاند.
آقای شکوهمند میگوید که یکهتازیهای طالبان در راستای تطبیق ارشادات شرعی در افغانستان سبب شده تا آنان حتی در میان کشورهای اسلامی نیز جای نداشته باشند.
او با اشاره به حضور پاکستان در واپسین نشست سران کشورهای عربی و اسلامی و نقش ایران بهعنوان بازیگر اصلی و برگزار کننده نشست در همسایهگی افغانستان میافزاید که طالبان بیشتر از هر زمان دیگر حتی در میان کشورهای اسلامی، افغانستان را به انزوا کشانیدهاند.
طالبان در حالی به نشست سران کشورهای عربی و اسلامی در ریاض دعوت نشدهاند که مدعی تامین نظامی سچه و سرتاسری اسلامی در بیش از سه سال گذشته در افغانستان اند.
هارون سپهر (نام مستعار به لحاظ موضوعات امنیتی) از آموزگاران دانشگاه به این باور است که چند دستهگی و چندگانهگی درون گروهی طالبان و عدم سیاست پایدار این گروه در قبال کشورهای اسلامی و همسایه سبب شده تا آنان هیچ حامی و خاطرخواه در میان این کشورها نداشته باشند.
به باور سپهر، ستیز طالبان با پاکستان، ناپایداری سیاست آنان با ایران در هراس از واشنگتن، افتیدن جناحهای کندهار و خوست به دامن قطر و امارات متحده عربی و برخی سیاستهای نامتوازن طالبان این گروه را در میان کشورهای اسلامی منزوی کرده و از چشم عربستان سعودی انداخته است.
او تاکید میکند که یا طالبان در رفتار و کردارشان بهویژه تطبیق ارشادات شرعی دچار افراط شدهاند و یا اسلام مورد حمایت طالبان با دیگر کشورهای اسلامی در تضاد است.
در همین حال، شهروندان افغانستان میگویند که غیبت طالبان از بزرگترین نشست کشورهای عربی و اسلامی بیانگر عدم قبولی این گروه از سوی جهان اسلام است.
شایق سروری از باشندهگان شهر کابل میگوید که دعوت نشدن طالبان به نشست سران کشورهای اسلامی پاسخ واضح به این گروه برای بازبینی در عملکردهایشان است.
خجسته نوا، که پیش از تسلط طالبان بر افغانستان دانشجوی سال چهارم دانشکده حقوق و علوم سیاسی بود غیبت طالبان از نشست ریاض را به دست رد جهان اسلام به سینه طالبان تعبیر میکند.
خانم نوا میافزاید که طالبان حتی بهعنوان سران یک کشور اسلامی از سوی کشورهای برگزار کننده و اشتراک کننده نشست ریاض شمرده نشدهاند.
طالبان در بیش از سه سال تسلط بر افغانستان از سوی هیچ یک از کشورهای جهان از جمله کشورهای اسلامی به رسمیت شناخته نشدهاند.
این گروه اما بارها با رد منزوی بودن ادعا کردهاند که در همکاری و تبانی با کشورهای همسایه، منطقه و جهان اسلام قرار دارند.