جنبش شنبههای ارغوانی از جریانهای مدنی و دادخواه زنان افغانستان میگوید که واقعیت سه سال تسلط طالبان بر افغانستان «ناامید کننده و خطرآفرین» بوده است.
این جنبش روز پنجشنبه، ۲۵ اسد، با نشر قطعنامهای به مناسبت ۱۵ آگست، سالروز به قدرت رسیدن دوباره طالبان این مطلب را ابراز کرده است.
براساس قطعنامه، ۱۵ آگست ۲۰۲۱، آغاز فصل جدیدی از «رنج و فلاکتهای» بیشمار برای مردم افغانستان بهویژه زنان و اقلیتهای آسیبپذیر قومی و مذهبی کشور بوده است.
در بخشی از این قطعنامه آمده است: «این گروه با ارتکاب جنایت علیه بشریت و آپارتاید جنسیتی علیه زنان، جنایات جنگی، نقض گسترده حقوق اساسی شهروندان، کشتار افراد بیگناه، کوچ اجباری بومیان، اجرای مجازات های ضد کرامت انسانی و شلاق، محاکم صحرایی ،تفتیش عقاید و ایجاد ترس و ارعاب جهت تحکیم پایههای حاکمیت ستمگر شان در سه سال گذشته، کشور را با عقبگرد جدی مواجه ساخته اند.»
به باور اعضای جنبش شنبههای ارغوانی: «دشمنی با زنان، تلاش در راستای عادی سازی خشونت، محرومیت و سرکوب زنان و دختران در افغانستان زیر عنوان تطبیق “فرهنگ افغانیت و اسلامیت” بشمول اختطاف، تعرض و تجاوز بویژه بر زنان معترض توسط طالبان و در زندان های این گروه جهت خاموش سازی صدای حق، عدالت و آزادی خواهی، بخش دیگری از واقعیت تلخ و شرمآور سه سال حاکمیت رژیم جنایتکار و جنگ سالار طالبان است.»
در قطعنامه چهار مادهای جنبش یادشده به چگونهگی فرار محمد اشرف غنی و سقوط جمهوریت اشاره شده و تاکید شده که این امر سبب بیاعتمادی مردم به سیاسیون شده است.
قطعنامه از رهبران و چهره سیاسی خواسته که برای برگرداندن اعتماد مردم باید بجای افراد روی یک نظام «نجاتبخش» افغانستان و حذف طالبان کار و توجه صورت گیرد.
در ماده چهارم قطعنامه آمده که رهبران طالبان باید بخاطر ختم فرهنگ معافیت از مجازات بازداشت و مجازات شوند.
در سه سال تسلط طالبان بر افغانستان در کنار مبارزه نظامی برخی جریانهای فعال در برابر طالبان، مبارزات مدنی زنان در کشور یکی از موارد کلیدی در به چالش کشیدن این گروه بوده است.
مبارزاتی که با سر نیزه، میله تفنگ، ناپدیدسازیهای اجباری، به بندوزندان کشیدن، تجاوز و قتل از سوی طالبان پاسخ داده شده است.