در حالی که اخراجاجباری و برگشت داوطلبانه مهاجران از کشورهای همسایه همهروز ادامه دارد، سازمان جهانی مهاجرت (آیاوام) در گزارشی آمار تازهای از شهروندان برگشته افغانستان به کشورشان نشر کرده است.
به گفته این سازمان در سال گذشته میلادی (۲۰۲۳) نزدیک به یک میلیون تن از ایران دوباره به افغانستان یا برگشتهاند و یا هم به اجبار اخراج شدهاند.
در این گزارش آمده که ۶۰ درصد از شهروندان برگشته افغانستان در سال پار میلادی به اجبار از ایران اخراج شدهاند.
برپایه آمارهای سازمان جهانی مهاجرت، ۷۰ درصد شهروندان برگشته افغانستان از ایران به کشورشان فاقد مدارک اقامت در این کشور بوده و ۳۰ درصد دارای مدرک بودهاند.
اطلاعات گزارش نشان میدهد که از سال ۲۰۲۰ الی اکنون هشت میلیون تن از شهروندان افغانستان کشورشان را ترک کردهاند.
از این میان به گفته این سازمان جهانی مدافع حقوق مهاجران، ۸۵ درصد از هشت میلیون تن به کشورهای همسایه و ۱۵ درصد آنان به کشورهای اروپایی مهاجر شدهاند.
این سازمان افزوده که یک میلیون مهاجر افغانستان از ایران در حالی اخراج شدهاند که اقتصاد این کشور در پی تسلط دوباره طالبان دچار انقباض شده است.
سازمان جهانی مهاجرت در این گزارش وضعیت مهاجرتهای نامنظم و از راههای قاچاق را با بازتاب سرگذشت دو شهروند افغانستان در این نوع مهاجرتها انعکاس داده است.
جاوید و میرویس دو شهروند افغانستان اند که سفر نامنظم از سوی قاچاقچیان انسان به ایران را تجربه کردهاند.
دردسرها و باجگیری قاچاقچیان انسان در مهاجرتهای نامنظم که توسط جاوید و میرویس ابراز شده بخش دیگری از گزارش را تشکیل میدهد.
با این وجود، سازمان جهانی مهاجرت گفته که به کمک حامیان این سازمان هشت مرکز «پذیرش و ترانزیت» برای مهاجران را در چهار ولایت مرزی افغانستان با ایران و پاکستان ایجاد کرده است.
این مراکز در ولایتهای هرات، نیمروز، کندهار و ننگرهار به هدف ارایه تسهیلات لازم به مهاجران برگشته افغانستان و ثبت و راجستر آنان، ایجاد شده است.