کاخ سفید در سالروز چهارسالهگی توافق با طالبان اعتراف کرده است که پیمان دوحه طالبان را تقویت و متحدان امریکا را تضعیف کرده است.
صدای امریکا به نقل کارین ژان پییر، سخنگوی قصر سفید صبح روز پنجشنبه، ۱۰ حوت، گزارش داده که دولت افغانستان پس از امضای توافقنامه دوحه، تضعیف شد.
پایبندی به تعهدات درج شده در توافقنامه دوحه یک از اساسیترین بندهای این توافق پنداشته میشود، موردی که به باور کاخسفید، طالبان به آن، پایبند نبودهاند.
خانم پییر گفته است: «طالبان به تعهدات خود در توافقنامه عمل نکرده اند. طالبان همچنان به وعده های خود مبنی بر آغاز گفتگوی معنادار با افغان ها برای هموار کردن راه برای یک نظام سیاسی جامع و فراگیر عمل نکرده اند.»
در همین حال، یک مقام پیشین کاخ سفید نیز توافقنامه دوحه را «بسیار ضعیف» و به سود طالبان خوانده است.
لیزا کورتس از مقامهای پیشین افغانستان در گفتوگو با یک رسانه افغانستانی فعال در لندن و امریکا گفته که واشنگتن باید توافقنامه دوحه را ملغا اعلام کند.
به گفته خانم کورتس، با لغو توافقنامه دوحه امریکا باید وارد تعامل مشروط با طالبان شود.
این مقام پیشین کاخ سفید افزوده است: «در چهارمین سالگرد توافقنامه دوحه، من فکر میکنم زمان آن فرا رسیده که آنرا کنار بگذاریم و راههای جدیدی برای تعامل با طالبان بیابیم، تعامل مشروط که طالبان را تحت فشار قرار دهد تا به حقوق زنان و دختران احترام بگذارند.»
طالبان اما به توافقنامه دوحه دید دیگری دارند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان در پیامی به مناسبت چهارسالهگی پیمان دوحه گفته که امریکا در نتیجه «مبارزات» مسلحانه تن به توافق داد.
آقای مجاهد افزوده که پیمان دوحه زمینه را برای «اخراج اشغالگران» از افغانستان فراهم کرد.
توافقنامه دوحه پس از ماهها تلاش و چانهزنیها از سوی زلمی خلیلزاد، نماینده امریکا در امور صلح افغانستان با نمایندهگان طالبان در ۲۹ فبروری سال ۲۰۲۰ که برابر است به ۱۰ حوت ۱۳۹۸، به ثمر نشست.
این پیمان در تاریخ یادشده میان مایک پمپئو، وزیر امور خارجه پیشین امریکا و ملا عبدالغنی برادر آخوند، معاون اقتصادی فعلی رییسالوزرا، به امضا رسید.