امروز شش جدی، برابر است به چهلوچهارمین سالگشت تجاوز نیروهای قشون سرخ شوروی به افغانستان.
هزاران نیروی تا به دندان مسلح قشون سرخ اتحاد جماهیر شوروی وقت در ۶ جدی، سال ۱۳۵۸ هجری خورشیدی، به افغانستان وارد شدند.
ورود این نیروهای که تجاوز نیروهای اشغالگر به افغانستان به خود نام گرفته است، در پی سرنگونی نخستین دولت ریاست جمهوری به رهبری سردار محمد داوود خان، نخستین رییس جمهوری کشور، صورت گرفت.
بهدنبال تجاوز نیروهای یادشده مبارزات مسلحانه از سوی گروههای جهادی در برابر قشون سرخ شوروی در کشور شکل گرفت و تا ۹ سال حضور این قشون ادامه یافت.
آگاهان امور میگویند که تجاوز قشون سرخ شوروی وقت به افغانستان به هدف رسیدن به «آبهای گرم هند» و دسترسی به «تنگه هرمز» در خلیج فارس صورت گرفته بود.
به باور آگاهان این تجاوز که در پی تسلط امپراتوری کرملین تا سرزمینهای آلمان و بهدنبال جنگجهانی دوم رخ داده بود، در صورت موفقیت پای این امپراتوری را تا آبهای گرم هند و خلیج فارس که از ارزش ویژهای در تجارت نفت برخوردار است، میرسانید.
آگاهان میافزایند که امریکا به هدف جلوگیری از گسترش نفوذ کرملین، با تمویل و تجهیز گروههای مجاهدین از جمله اخوانیهای افغانستان به بهانه این که با ورود این قشون دین اسلام در افغانستان در خطر افتاده است، مانع رسیدن شوروی وقت به اهدافش شد.
براساس روایتها و معلومات راویان رویدادهای تاریخی، حضور ۹ ساله قشون سرخشوروی به افغانستان و جنگهای خونبار در این مدت، بیش از ۲ میلیون شهروند افغانستان شامل زنان، مردان و کودکان کشته شدند.
از سوی دیگر، معلولیت دهها هزار شهروند افغانستان، بیخانمان و آواره شدن میلیونها تن دیگر و ویرانی زیربناهای کشور از دیگر دستآوردهای تجاوز قشون سرخ و مبارزات در برابر آن پنداشته میشود.
سرانجام نیروهای قشون سرخ شوروی در سال ۱۳۶۷ هجری خورشیدی، کشور را ترک کرده و به روسیه بازگشتند.
از آن زمان به بعد همه ساله از روز تجاوز قشون سرخ شوروی وقت و بیرون شدن این نیروها از افغانستان، تجلیل میشود.