سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی سازمان ملل متحد یا یونسکو، اعلام کرده که بیشتر از دو میلیون نفر در افغانستان دارای معلولیت جدی استند.
این نهاد روز یکشنبه، ۱۲ قوس به مناسبت روز جهانی افرادی دارای معلولیت، گفته است که تنها ۵۰۰ نفر از این افراد در صنفهای آموزشی یونسکو درس میخوانند.
پیشتر، ولکر ترک، کمیشنر حقوق بشر ملل متحد نیز با نشر یک پیام ویدیویی، تاکید کرد که افراد دارای معلولیت حق دارند همانند افراد عادی زندگی مستقلی داشته باشند.
به گفتهی او، بدون مراقبت و سیستمهای حمایتی کافی، از حقوق افراد دارای معلولیت انکار صورت میگیرد، ظرفیت آنها را مهار شده و اقتصاد آنان تضعیف میشود.
همینگونه نمایندگی سیاسی اتحادیهی اروپا در افغانستان نیز به مناسبت این روز، گفته است که ۸۰ درصد از بزرگسالان در افغانستان با نوعی از ناتوانی جسمی و ذهنی زندگی میکنند.
این نهاد افزوده است: «ما همراه با شرکای خود از مردم افغانستان حمایت میکنیم و دسترسی همهجانبه و عادلانهی آنان به نیازهای اساسی را تضمین میکنیم.»
هرچند گزارشهای دقیقی از شمار افراد معلول در افغانستان وجود ندارد، اما کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در سال ۲۰۲۱ میلادی در یک گزارش تحقیقی، اعلام کرد که ۱۳٫۹ درصد کل جمعیت افغانستان را افراد دارای معلولیت تشکیل میدهد.
بر اساس گزارش کمیسیون حقوق بشر، ۴ میلیون ۴۷۵ هزار و ۸۰۰ نفر در افغانستان با معلولیت دستوپنجه نرم میکنند.
گفتنی است که جنگ، انفجار، رویدادهای ترافیکی و آفات طبیعی، از عوامل عمدهی معلولیت در افغانستان محسوب میشود.