احمد مسعود، رهبر جبههی مقاومت ملی ، میگوید که گزارش و طرح فدیدون سینیرلی اوغلو، هماهنگکنندهی ویژه سازمان ملل برای افغانستان یک گزارش ناتکمیل و ضعیف است.
آقای مسعود که روز پنجشنبه، ۲ قوس در نشستی تحت عنوان «افغانستان میان گذشته و آینده» در مسکو صحبت میکرد، گفت که اگر طرح فریدون اوغلو از سوی سازمان ملل متحد تصویب و اجرا شود، اوضاع افغانستان از این نیز بدتر میشود.
این در حالی است که به تازگی فدیدون سینیرلی اوغلو، هماهنگکنندهی ویژه سازمان ملل برای افغانستان یک گزارشی را به سازمان ملل ارایه کرده که در آن، راه خروج طالبان از انزوای بینالمللی و شکست بنبست عدم شناسایی رژیم این گروه نشان داده شده است.
در این گزارش، آمده است که پایبندی طالبان به تعهدات بینالمللی وایجاد یک فرایند سیاسی بینالافغانی که به ایجاد قانون اساسی فراگیر بینجامد، دو مولفهی عمده عادیسازی روابط جامعه جهانی با حکومت این گروه است.
بر بنیاد این گزارش، به رسمیتشناسی طالبان منوط به این است که طالبان تعهدات و کنوانسیونهای بینالمللی را بپذیرند و از طریق سیاست، قانونگذاری و در عمل حسننیت خود را ثابت کنند. در این گزارش، آمده که طالبان میخواهند بهعنوان نظام حاکم بر افغانستان از سوی جامعه بینالمللی به رسمیت شناخته شوند.
با این حال احمد مسعود در این نشست امروز تاکید کرد که طالبان در سی سال گذشته به هیچ یکی از توافقات و تعهداتی که به مردم افغانستان و جهان دادهاند، عمل نکردهاند. تنها به تعهداتی که به امریکا داده بودند، پایبند ماندهاند.
آقای مسعود همچنان گفت که افغانستان در جریان دو سال حکومت طالبان، در یک «سیاهچال» خفقانآور و بنبست تاریخی فرو رفته که به همین دلیل این کشور امروز نه قانون اساسی، نه مشروعیت ملی و بینالمللی و نه پرچم ملی دارد.
به گفتهی او، مردم افغانستان به دلیل برداشت نادرست طالبان از دین، شبیه بردهها زندگی میکنند و از تمام حقوق اساسی، مدنی و شهروندی شان محروم شدهاند.
رهبر جبههی مقاومت ملی تاکید کرد که افغانستان در حال حاضر به «طالبانستان» مبدل شده و این گروه حس تعلق را از مردم گرفته و باعث شده که شهروندان افغانستان در کشور خود شان اسیر در جنگال جهالت باشند.
به گفتهی احمد مسعود، تا زمانی که طالبان به مردم افغانستان پاسخگو نباشند، نمیتوانند به قوانین ملی و بینالمللی احترام گذاشته و یک رابطهی مناسب با کشورهای منطقه و جهان داشته باشند.
او افزود که در دو سال حکومت طالبان، اقتصاد افغانستان از بین رفته و در مقابل، تروریزم و مدارس تروریستی و افراطیت رشد کرده است.
به گفتهی مسعود، کشورهای جهان باید بپذیرند که افغانستان در یک بحران سیاسی، زبانی، انسانی و امنیتی قراردارد و باید یک حکومت برخواسته از ارادهی مردم که به شهروندان پاسخگو باشد، شکل بگیرد.
او همچنان در این نشست از کشورهای جهان خواست که به شهروندان افغانستان کمک کند تا از این وضعیت بیرون شوند؛ زیرا مشکل تنها در افغانستان نیست؛ بلکه ریشههای منطقهای نیز دارد.
گفتنی است که نشست امروز در مسکو توسط انستيتیوت «یک جهان عادل» و به حمايت حزب عدالت پارلمان فدراسيون روسيه و اكادمى علوم روسيه برنامهریزی و برگزار شده است.