مرکز خبرنگاران افغانستان، گزارش داده که در شش ماه نخست روان هجری خورشیدی، ۷۵ مورد بازداشت و تهدید خبرنگاران در کشور ثبت شده است.
در گزارشی که روز شنبه، ۲۷ عقرب از سوی این مرکز به نشر رسیده، آمده است که فشارها و محدودیتها علیه خبرنگاران و رسانههای آزاد در افغانستان افزایش یافته است.
این گزارش مرکز خبرنگاران افغانستان، قضایای خشونت علیه خبرنگاران را از ماه حمل تا سنبله دربر میگیرد و نشان میدهد که در حال حاضر نه تنها در ولایتها؛ بلکه در کابل، روند کاری معمول رسانهها مختل شده و امکان تهیه و نشر گزارشهای آزاد و تحقیقی به دلیل محدودیت شدید در دسترسی به اطلاعات از بین رفته است.
بر بنیاد این گزارش، تلاشهای طالبان بر رسانهها به خاطر تغییر محتوا با شدت بیشتری ادامه یافته است و رسانهها ناچار شدهاند که محتوای کاری خود را به پوشش محض رویدادهای انساندوستانه و کمکهای بشری و یا برنامههای آموزشی با محتوای مورد تایید طالبان تغییر بدهند.
مرکز خبرنگاران افغانستان، همچنان گفته که محدودیتهای شدیدی بر خبرنگاران در زمینهی ابراز نظر انتقادی در مورد وضعیت موجود در کشور، حتا در فضای مجازی وضع شده است.
در این گزارش، آمده است که در شش ماه نخست سال روان خورشیدی، ۷۵ مورد خشونت به شمول بازداشت و تهدید علیه خبرنگاران در افغانستان ثبت شده که از این میان، ۳۳ مورد بازداشت و ۴۲ مورد تهدید بوده است.
این مرکز، گفته است: «تقریبا اکثر بازداشتها از سوی ادارهی استخبارات صورت گرفته و در قضایای تهدید خبرنگاران و رسانهها نیز، ادارات مختلف به ویژه استخبارات، اطلاعات و فرهنگ و امر به معروف دخیل بودهاند.»
مرکز خبرنگاران افغانستان تاکید کرده که محدودیتهای اعمالشده بر رسانههای آزاد و خبرنگاران و نقض حقوق قانونی آنان نه تنها نتیجه بخش نیست؛ بلکه تبعات بسیار منفی بر آگاهی و پیشرفت کشور دارد.
در این گزارش از طالبان خواسته شده که از تحمیل خواستههای ناموجه و فراقانونی خود بر خبرنگاران و رسانهها خودداری کنند و زمینهی کار در محیط بدون ترس و عاری از خودسانسوری را فراهم کنند.
این در حالی است که پیش از این اتحادیهی ژورنالیستان آزاد افغانستان نیز، اعلام کرد که در جریان سال روان میلادی، ۷۶ قضیه خشونت علیه خبرنگاران و کارمندان رسانهای در کشور ثبت شده است.
این اتحادیه، گفته که قضایای خشونت علیه خبرنگاران در سال روان نسبت به سال گذشته ۳۹٫۲ درصد کاهش یافته است.
به گفتهی این اتحادیه، در سال گذشتهی میلادی، ۱۲۵ قضیه خشونت علیه خبرنگاران در افغانستان ثبت شده بود. در این در حالی است که در سال روان این رقم به ۷۶ قضیه کاهش یافته است.