بیش از پنج هزار نظامی پیشین افغانستان در نامهای به کانگرس ایالات متحدهی امریکا، تاکید کردهاند که آنان در حکومت طالبان در بیسرنوشتی مطلق قرار دارند و به همین دلیل ممکن است که از سوی دولتهای منطقه، گروههای تروریستی و شبکههای قاچاق مواد مخدر مورد استفادههای سو قرار بگیرند.
این نامه روز شنبه، ۲۷ عقرب از سوی نظامیان حکومت پیشین به کانگرس امریکا فرستاده شده و در آن خواستار رسیدگی به وضعیت شان شدهاند.
به گفتهی نظامیان پیشین، برگشت طالبان به قدرت، سبب شده که مردم افغانستان به ویژه زنان از تمام حقوق و آزادیهای انسانی شان محروم شوند و نیروهای امنیتی و دفاعی که با حمایت بیدریغ امریکا ایجاد، تجهیز و تمویل میشد، از هم بپاشد.
در نامه، آمده است: «اکنون ما از احتمال استخدام نیروهای امنیتی و دفاعی پیشین افغانستان به دلیل بیسرنوشتی و فشار توسط حکومتهای شرور منطقه، گروههای تروریستی و شبکههای قاچاق مواد مخدر که ممکن آنها را به تهدیدی برای امنیت جهانی در طولانیمدت مبدل کنند، نگران استیم.»
در نامه، آمده است که گروه طالبان برخلاف تعهد شان، رابطهی خود را با گروههای تروریستی به شمول القاعده قطع نکرده و اطلاعات کافی از ایجاد فضای امن در ساختار تشکیلاتی طالبان برای القاعده وجود دارد. از سوییهم برخلاف ادعای طالبان، گروه داعش بیشتر از قبل قدرتمند شده است.
در بخش دیگری نامه، آمده است: «در کل افغانستان با برگشت طالبان، یک بار دیگر به مرکز امن تروریزم بینالمللی مبدل شده است و هر لحظه امکان شکل گیری ۱۱ سپتمبر دیگر در هر نقطه از جهان متصور است.»
نظامیان پیشین، تاکید کردهاند که طالبان بر خلاف عفو عمومی شان، صدها تن از نیروهای امنیتی و دفاعی را به قتل رسانده که این جنایت سبب شده تا هزاران تن از نیروهای امنیتی به کشورهای ایران و پاکستان پناه ببرند.
در ادامه نامه، آمده است: «این موضوع احتمال استخدام و سو استفاده از تجارب و دانش نظامی آنان که از نیروهای نظامی امریکا فرا گرفتند، توسط ایران و گروههای تروریستی مستقر در مناطق قبایلی پاکستان را فراهم میسازد.»
به گفتهی این نظامیان، در دو سال گذشته هزاران نفر از فعالان مدنی، مدافعان حقوق بشر، خبرنگاران و سایر گروههای اجتماعی که نظر به نظامیان با خطر کمتر روبه رو بوند، به کشورهای امن منتقل شده؛ اما نیروهای نظامی افغانستان همچنان به فراموشی سپرده شدهاند.
آنها تاکید میکنند که صدها نیروی نظامی پیشین افغانستان اکنون تحت شکنجهی طالبان استند و باید اقدام فوری جهت رهایی آنها صورت بگیرد.
این در حالی است که با وجود اعلام عفو عموی از سوی رهبر طالبان، افراد این گروه در دو بیشتر از دو سال گذشته، دهها نظامی پیشین را بازداشت، شکنجه و حتا تیرباران کردهاند.
دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان یا یوناما، چند ماه پیش گزارش داد که طالبان از ماه اگست ۲۰۲۱ تا ماه جون ۲۰۲۳ مرتکب ۸۰۰ مورد خشونت علیه نظامیان و افراد ملکی دولت پیشین در سرتاسر افغانستان شده اند و این خشونتها دربرگیرنده قتلهای فراقانونی، ناپدید کردنها، بازداشت، شکنجه و تهدید و ارعاب استند.
مسوولان جبههی آزادی پیشتر به تلویزیون بینا، گفتند که تنها در دو سال اخیر، طالبان در ولایتهای ننگرهار، لغمان و کنر ۷۳۸ نظامی پیشین را کشتند.