در روزهای اخیر بار دیگر مسالهی به رسمیتشناختهشدن طالبان در نشستهای بینالمللی مطرح میشود. به تازگی آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل، گفته است که این گروه باید تعهدات و کنوانسیونهای بینالمللی را بپذیرند.
آقای گوترش که روز چهارشنبه،۱۶ نوامبر گزارش خود را در شورای امنیت به خوانش میگرفت، گفت که پایبندی طالبان به تعهدات بینالمللی وایجاد یک فرایند سیاسی بینالافغانی که به ایجاد قانون اساسی فراگیر بینجامد، دو مولفهی عمده عادیسازی روابط جامعه جهانی با حکومت این گروه است.
او در این گزارش، گفته که به رسمیتشناسی طالبان منوط به این است که طالبان تعهدات و کنوانسیونهای بینالمللی را بپذیرند و از طریق سیاست، قانونگذاری و در عمل حسننیت خود را ثابت کنند.
گزارش تازهی دبیر کل سازمان ملل؛ در حقیقت راه خروج طالبان از انزوای بینالمللی و شکست بنبست عدم شناسایی رژیم این گروه است. در این گزارش، آمده که طالبان میخواهند بهعنوان نظام حاکم بر افغانستان از سوی جامعه بینالمللی به رسمیت شناخته شوند.
دبیرکل سازمان، همچنان گفته که محدودیتهای طالبان بر زنان و دختران افغانستان به گونهی قابل توجهی منجر به یک بنبست سیاسی در این کشور شده است. «طالبان تلاش کرده تا این محدودیتها را به عنوان بخشی از شریعت اسلامی توجیه کنند در حالی سازمان همکاری اسلامی و بسیاری آن را رد میکنند.»
این در حالی است که اخیرا آصف علی خان درانی، نمایندهی ویژه پاکستان برای افغانستان در یک نشستی در اسلامآباد، مسالهی به رسمیتشناختن طالبان را مطرح کرده است.
آقای درانی، گفته که همسایگان افغانستان به همراه روسیه تفاهم کردهاند که در صورت تحقق شرایط خاص، گروه طالبان را به گونهی همزمان به رسمیت بشناسند.
او در این مورد، گفت: « در میان همسایگان نزدیک افغانستان و روسیه تفاهم وجود دارد که ما رژیم طالبان را همزمان و نه یکجانبه به رسمیت خواهیم شناخت.»
این همه در حالی است که از حاکمیت طالبان در افغانستان بیشتر از دو سال و چند ماه گذشته است؛ اما تا اکنون هیچ کشوری حکومت این گروه را به رسمیت نشناخته است.