علی سلاجقه، رییس سازمان حفاظت محیط زیست ایران، میگوید که هیات طالبان در سفر شان به ایران برای نخستینبار پذیرفتهاند که حقآبهی این کشور رها شود.
آقای سلاجقه روز چهارشنبه، ۲۴ عقرب در یک نشستی با خبرنگاران، گفت: «هیات اقتصادی طالبان که به ایران آمدند، خوشبختانه ما یک نشستی داشتیم؛ در حقیقت آنجا برای اولین باربود شاید که طالبانیها پذیرفتند که حقآبه ایران رها شود.»
او در ادامه گفت، در نشستی که با هیات طالبان داشتند، بحث کمبود آب را مطرح کردند که در مقابل طالبان وعده سپردهاند، در صورتی که بارش به اندازهی کافی وجود داشته باشد، حقآبهی ایران رها میشود.
علی سلاجقه، همچنان گفت که در این نشست با طالبان بحث مرطوبسازی نیز مطرح شده است. «ما این موضوع را مطرح کردیم که با توجه به ضرورت کار و این که ۱۸۰ روز مردم شریف ما در منطقهی زابل از لحاظ گرد و غبار مشکل دارند. بحث مرطوبسازی را مطرح کردیم که یک آبی فعلا رها شود تا دریاچه مرطوب شود تا منشا گرد و غبار نباشد.»
این در حالی است که حقآبه میان دولتهای افغانستان و ایران همواره به عنوان یک مسالهی جدی مطرح بوده است. معاهدهی حقآبه ایران و افغانستان دربارهی آب رود هیرمند در سال ۱۳۵۱ خورشیدی میان امیرعباس هویدا و محمد شفیق، نخستوزیران وقت دو کشور امضا شد.
دولت پیشین افغانستان همواره تاکید میکرد که حقآبه را بر اساس توافق ۱۳۵۱ خواهد پرداخت؛ زیرا در این توافق شرایط اقلیمی و امکان کم شدن آب هلمند در اثر تغییرات جوی و کاهش بارندگی مطرح شده که روی حقآبهی ایران تأثیر میگذارد. بر اساس این معاهده، ایران سالانه ۸۲۰میلیون متر مکعب آب از رودخانه هیرمند دریافت کند.