از زمانی که ضربالاجل دولت پاکستان برای اخراج اجباری مهاجران غیرقانونی پایان یافته، پولیس این کشور جستوجوی «خانهبهخانه» و «کوچهبهکوچه» را برای شناسایی مهاجران به شدت آغاز کرده است.
پولیس پاکستان عملیات جستوجو و بازداشت مهاجران را همزمان در چندین ایالت این کشور آغاز کرده و برای تسریع این روند نیروهای بیشتری اعزام کرده است.
عملیات جستوجو و بازداشت مهاجران غیرقانونی، زندگی برای پناهجویان افغانستان که از ترس طالبان به پاکستان پناه آوردند، سخت کرده و آنها از ترس پولیس پاکستان ناچارشدند به گونهی پنهانی زندگی کنند.
سلیمان یکی از پناهجویان افغانستان که با ویزا در پاکستان در یکی از بخشهای اسلام آباد زندگی میکند، میگوید که به علت ترسی که پولیس پاکستان در میان پناهجویان ایجاد کرده، خواب و خوراک از آنها گرفته شده است.
او در گفتوگو با تلویزیون بینا، میگوید: «شرایط یک رقم شده که در پاکستان زندگی حالی مشکل است. در همین شهرکی که استیم از تاریخ که ضربالاجل پوره شد، دو شب شد که یک رقم گرفت گرفت است. پشت دروازه تک تک میکنند. در دو شب حتا یک ساعت خواب نشدیم.»
به گفتهی او، شمار زیادی از پناهجویان افغانستان در شهرک فیصل تاون زندگی میکنند و پولیس پاکستان روز سه بار برای بازداشت مهاجران به این شهرک میآیند.
سلیمان در ادامه، گفت که پولیس پاکستان در روز نخست روند بازداشت مهاجران، دستکم ۱۰ خانواده را بازداشت کردند که همهی شان اسناد قانونی و حتا نامهی سفارت امریکا در پاکستان را داشتند. «ایی ده فامیل ره دوباره آزاد کردند و برای شان ده روز مهلت دادند که باید ویزای شان را بگیرند.»
بربنیاد معلومات این پناهجو، پیش از چاشت روز گذشته دستکم ۲۰ تا ۳۰ خانواده از سوی پولیس پاکستان بازداشت شده؛ همینگونه شب نیز ۱۰ خانواده دیگر بازداشت شدند که در میان شان زنان، کودکان و افراد مسن شامل استند.
این پناهجوی افغان، میگوید که «روزها در خانه مانده نمیتوانیم. روزها د پارک میرم، شب مانند دزدا برای یک ساعت خانه میایم و لباس خود را تبدیل میکنم.»
با این حال، شماری دیگر از پناهجویان افغانستان در پاکستان از برخورد زشت سربازان پاکستانی با مهاجران انتقاد میکنند.
آنان، تأکید میکنند که بسیاری از مهاجران هنگام بازداشت از سوی پولیس پاکستان لتوکوب شدهاند. دولت پاکستان برای مهاجران بازداشتشده یک مرکز ایجاد کرده تا آنها را از آنجا به کشورهای شان برگرداند.
بر اساس گزارشها، به دلیل هجوم شمار زیادی از مهاجران افغانستان در گذرگاههای تورخم و چمن، وضعیت بسیار آشفتهای به میان آمده است.
پیش از این دولت پاکستان، گفته بود که یک میلیون و ۴۰۰هزار مهاجر غیرقانونی افغانستان قرار است از این کشور اخراج شوند.
اخراج مهاجران افغانستان از پاکستان انتقادها و نگرانیهای زیادی را به همراه داشته است. نهادهای حقوق بشری به شمول سازمان ملل از این کشور درخواست کردهاند که روند اخراج اجباری مهاجران را متوقف کنند.
گروه طالبان نیز در واکنش به اخراج مهاجران، گفته است که اگر دولت پاکستان با این گروه مشکل دارد، نباید مهاجران را مورد آزار و اذیت قرار بدهند.
محمدحسن آخوند، نخستوزیر طالبان روز جمعه، ۱۲ عقرب در پیامی گفت: «با ما، حکومت و امارت مشکل دارید، زور شما به مهاجران بیگناه میرسد. این در کدام عقل، منطق و تعقل است؟ این صددرصد خلاف تمام معیارها و اصول است.»
به گفتهی او، دولت پاکستان میتواند مشکلات خود را با طالبان را از طریق تفاهم، مذاکره و گفتوگو حل کند.