مرکز خبرنگاران افغانستان، گزارش داده است که در جریان دو دههی گذشته، ۱۲۸ خبرنگار و کارمند رسانهای در افغانستان در نتیجهی حملات هدفمند و هنگام پوشش رویدادهای جنگی کشته شدهاند.
در گزارشی که روز سهشنبه، ۱۰ عقرب به مناسبت روز جهانی پایاندادن به معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران از سوی مرکز خبرنگاران افغانستان به نشر رسیده، آمده است که عاملان اکثریت رویدادهای قتل خبرنگاران از مجازات معاف بودهاند.
در این گزارش، آمده است که خشونتها علیه خبرنگاران در افغانستان ادامه دارد و به دلیل حاکمیت فرهنگ معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران، عدالت در مورد بیشتر از ۹۰ درصد این جرایم تأمین نشده است.
یافتههای مرکز خبرنگاران افغانستان نشان میدهد که از سال ۲۰۰۱ میلادی تا اکنون، دستکم ۱۲۸خبرنگار و کارمند رسانهای در کشور کشته شدهاند که از این میان ۲۰ شان خبرنگاران زن بودهاند.
همینگونه مرکز خبرنگاران افغانستان، گفته است که پس از به قدرترسیدن دوبارهی طالبان، سه خبرنگار و کارمند رسانهای در کشور کشته شدهاند.
در گزارش، آمده است که طالبان در ۶۰ مورد و داعش در ۳۹ مورد قتل خبرنگاران و کارمندان رسانهای دراین مدت در افغانستان متهم و یا مظنون استند. « ۲۱ مورد از این رویدادها به افراد ناشناس، ۴ مورد به افراد با سابقهی دشمنی شخصی و یا اعضای خانواده مقتولین، سه مورد به نیروهای ناتو و یک مورد به پولیس حکومت پیشین نسبت داده شده است.»
مرکز خبرنگاران افغانستان از گروه طالبان خواسته است، محدودیتهای شدیدی که علیه رسانههای آزاد و خبرنگاران وضع کرده را هرچه زودتر لغو کنند و به خبرنگاران و رسانههای اجازه دهند که بر مبنای قانون رسانههای همگانی و در فضای بدون ترس و خودسانسوری به فعالیت شان ادامه بدهند.
این در حالی است که طالبان در بیشتر از دو سال گذشته، محدودیتهای شدیدی را برای کار خبرنگاری در افغانستان وضع کردهاند؛ به همین دلیل دهها رسانهی تصویری، چاپی و شنیداری فعالیت شان را متوقف کردهاند.