باوجود اعلام «عفو عمومی» از سوی رهبر طالبان در ماه اگست سال ۲۰۲۱ میلادی، جنگجویان این گروه اما همچنان به تعقیب، بازداشت، شکنجه و کشتار فراقانونی صدها نظامی و افراد ملکی وابسته به دولت پیشین افغانستان ادامه داده اند.
جنرال یاسین ضیأ، رییس ستاد ارتش حکومت پیشین که اکنون رهبری جبهه آزادی افغانستان را به عهده دارد، به تلویزیون «بینا» میگـوید که در حال حاضر تنها در زندان پلچرخی و ریاست استخبارت طالبان، نزدیک به یازده هزار تن به اتهام عضویت در جبهه آزادی و جبهه مقاومت ملی افغانستان زندانی هستند که بیشتر آنان را نظامیان سابق تشکیل میدهند.
آقای ضیأ گفت که طالبان از یکسو به بازداشت و شکنجه نظامیان پیشین میپردازند و از سوی دیگر به قتل این نیروها ادامه نیز داده اند: «حـدوداً ۱۱۰۰ نفر تنها در کندهار از اقوام اچکزی مربوط به نهادهای امنیتی سابق را طالبان به شهادت رسانیده اند که در این میان تعدادی از اقوام الکوزی و پوپلزی هم شامل است.»
دامنه کشتار نظامیان پیشین در سرتاسر افغانستان
دفتر هیأت معاونت سیاسی ملل متحد در افغانستان (یوناما) در ماه اگست امسال اعلام کرد که ۲۱۸مورد قتل فراقانونی نظامیان و افراد ملکی وابسته به دولت پیشین توسط جنگجویان طالبان را ثبت کرده است.
یوناما میگوید که طالبان از ماه اگست ۲۰۲۱ تا ماه جون ۲۰۲۳ مرتکب ۸۰۰ مورد خشونت علیه نظامیان و افراد ملکی دولت پیشین در سرتاسر افغانستان شده اند و این خشونتها دربرگیرنده قتلهای فراقانونی، ناپدید کردنها، بازداشت، شکنجه و تهدید و ارعاب هستند.
اما آنچه که یـوناما به آنها اشاره میکند، تنها مواردی است که از سوی این نهاد مستند شده اند. در حالیکه صدها مورد دیگر روزانه در رسانههای اجتماعی دست بـدست میشوند، و یا از ترس انتقامجویی طالبان میان مردم پنهان میمانند. چنان که جبهه آزادی افغانستان میگـوید که در دو سال اخیر، طالبان تنها در ولایتهای ننگرهار، لغمان و کنر ۷۳۸ نظامی پیشین را به قتل رسانده اند.
همزمان بـا این، منابعی در سفارت افغانستان در تـاجیکستان به تـلویزیون «بینا» تأیید کـرده اند که صدها بـاشنده ولایتهای پنجشیر، بغلان، بدخشان و تخار نیز به اتهام مخالفت با طالبان کشته شده اند.
این منابع میگـویند: «پس از تسلط طالبان، بیش از ۵۰۰ تن در ولایت پنجشیر، ولسوالیهای اندراب و خـوست ولایت بغلان و همچنان در ولایت بدخشان توسط طالبان کشته شده اند. برخی در نبرد و شماری پس از تسلیمی و بسیاری دیگر بیگناه از سوی گروه تالبان به قتل رسیده اند.»
پنجشیر بزرگترین کشتارگاه و زندان «سرباز» در افغانستان
پنجشیر آخرین ولایتی بود که بدست طالبان افتاد. باشندهگان این ولایت بدلیل محوریتی که پنجشیر در مقاومت علیه دور اول رژیم طالبان داشت، متحمل انواع مختلف نقض حقوق بشری از جمله اعدام صحرایی، کوچ اجباری، بازداشت غیرقانونی، شکنجه، توهین و بدرفتاریها شده اند.
محمد علم ایزدیار، معاون مجلس سنای نظام پیشین میگوید که در حال حاضر نزدیک به بیست هزار جنگجوی طالب در ۷۰۰ تا یک هزار پاسگاه در سرتاسر پنجشیر جابجا شده اند و هنوزهم در این ولایت فضای نظامی حاکم است.
آقای ایزدیار گفت که بیشتر زندانیان پلچرخی و ریاست ۴۰ استخبارات طالبان مملو از باشنده گان ولایت پنجشیر است: «در دو سال گذشته ۴۰۰ جـوان پنجشیری به قتل رسیده اند که ۱۵۰ تن آنان افراد ملکی بوده و تنها به علت پنجشیری بودن جانهای شان را از دست داده اند.»
احمد (اسم مستعار) یکی از باشندهگان روستای عبداللهخیل ولسوالی دره ولایت پنجشیر به تلویزیون «بینا» گفت پس از آنکه جبهه مقاومت روستای آنان را تـرک کرد، طالبان با خشونت بیپیشینه به بازداشت و کشتار باشندهگان این روستا پرداختند: «به شمول پدرم سه تن از اقارب خود را از دست دادم، و در ضمن یک برادر و یک پسر کاکایم هنوز در زندان پلچرخی زندانی استند.»
احمد میگوید که یک برادر دیگرش که دانشجو بود، با پا درمیانی بزرگان محل و خرید یک میل کلاشنیکوف از بند طالبان آزاد شد.
با این حال، طالبان اعمال هرگونه خشونت، از جمله اعدام صحرایی نظامیان و افراد ملکی وابسته به دولت پیشین افغانستان را انکار میکنند. وزارت خارجه این گروه با نشر بیانیهای با تأکید بر تطبیق کامل فرمان عفو عمومی رهبر این گروه، اعلام کرده است که: «هیچ کارمند نظامی از دولت قبلی به دلیل فعالیت در نهادهای امنیتی دستگیر، بازداشت یا شکنجه نشده است.» اما، یوناما میگوید معافیت آشکاری که بربنیاد آن جنگجویان طالبان به نقض حقوق بشری نظامیان و افراد ملکی وابسته به دولت قبلی ادامه میدهند، به شدت نگران کننده است.