نخستین روز نشست مخالفان سیاسی، نظامی، مدنی و حقوق بشری طالبان در وین، پایتخت اتریش پایان یافت.
این نشست روز سهشنبه، ۳۰ دلو، به وقت افغانستان آغاز و قرار است امروز نیز ادامه یابد.
دهها تن از چهرههای سیاسی، نظامی، فعالان مدنی، حقوق زنان، حقوق بشر و روزنامهنگاران زیر یک چتر برای پنجمین بار پیهم در بیش از سه سال گذشته گردهم جمع شدند تا به سرنوشت آینده دیدگاه مشترک بریزند.
نشست کنونی روند ویانا زیر نام «پنجمین دور روند ویانا برای یک افغانستان دموکراتیک» برگزار شده است.
احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی و داکتر یاسین ضیا، رهبر جبهه مقاومت ملی از سخنرانی اصلی روز نخست این نشست بودند.
آقای مسعود گفته که برنامهای مدون بادرنظرداشت دیدگاههای اقشار مختلف جامعه افغانستان در روندهای ویانا ریخته شده است.
رهبر جبهه مقاومت ملی نیز به امیدواریها برای کمک دونالد ترامپ، رییس جمهوری امریکا برای آزادی افغانستان از سلطه طالبان نیز سنگ تمام گذاشته است.
به باور او، کسانی که به چنین تفکری هستند «خیام خام» در سر دارند.
داکتر یاسین ضیا، رهبر جبهه مقاومت ملی که نخستین بار است در نشست روند ویانا دعوت شده است از صدور حکم دادگاه بینالمللی جرایم کیفری (لاهه) برای بازداشت رهبر طالبان و قاضیالقضات این گروه، استقبال کرده است.
آقای ضیا با بیان که این که برخی از چهرهها از درون طالبان برای صدور چنین حکم همکاری کردهاند گفته که برای مقامهای دیگر طالبان از جمله وزیر امر به معروف و نهی از منکر و رییس عمومی استخبارات این گروه نیز باید چنین حکمی صادر شود.
رهبر جبهه آزادی افزوده که قطع کمکهای مالی امریکا به طالبان رهبران این گروه را نگران ساخته و برای تداوم آن به هر دری دستوپازده و دقلباب میکنند.
او در حالی خواستار فراگیری شدن هرچه بیشتر روند ویانا شد، تاکید کرد که در این روند باید کسانی حضور داشته باشند که عملا برای آزادی افغانستان از سلطه طالبان کاری انجام میدهد.
امروز نیز اعضای نشست ویانا قرار است در گروههای کاری مشترک افکار و اندیشههایشان را جهت تقویت طرح روند ویانا برای افغانستان دموکراتیک بریزند.
انتظار میرود که در پایان این روند بیانیهای مشترک نیز از سوی اشتراک کنندهگان نشست منتشر شود.
نشست ویانا، پس از تسلط طالبان بر افغانستان بهگونه منظم از سوی انستیتوت امور بینالمللی اتریش، برنامهریزی و تا اینجا برگزار شده است.
به باور آگاهان امور سیاسی این روند تا اینجای کار توانسته به چتر منظمی برای چهرههای مخالف سیاسی و نظامی طالبان مبدل شده است.