دفتر هماهنگ کننده امور بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) میگوید که جامعه کشاورزی افغانستان به شدت در نتیجه تغییرات اقلیمی و آبوهوایی متضرر شده است.
اوچا پنجشنبهشب، ۲۱ جدی، با نشر گزارشی آسیبهای ناشی از تغییرات اقلیمی را بر کشاورزان افغانستان برجسته کرده است.
به گفته دفتر هماهنگ کننده امور بشردوستانه سازمان ملل متحد در افغانستان، در پی تغییرات آبوهوایی ۷۵ درصد اراضی مناطق شمال، جنوب و غربی این کشور به شدت آسیبپذیر شدهاند.
در این گزارش به کاهش بارانهای فصلی، بیموقع شدن و یا سیلآسا شدن آن در پی تغییرات اقلیمی و آبوهوایی اشاره شده که زمانی منبع آبیاری زمینهای کشاورزان پنداشته میشد.
وضعیت کشتوکار، دامداری و معیشت شماری از کشاورزان و دامداران در بخشهای از ولایت نیمروز در غرب افغانستان و ولایت فاریاب در شمال این کشور بازتاب یافته که در سالهای اخیر از تغییرات اقلیمی آسیبپذیر شدهاند.
بازگل که از حدود ۴ دهه به اینسود در ولسوالی دولتآباد ولایت فاریاب سرگرم کشت غلهجات و سبزیجات است، تجربیاتاش را از تغییرات آبوهوایی ابراز کرده است.
او گفته است: «آبوهوا به طور قابل توجهی تغییر کرده است. در چند سال گذشته، ما با خشکسالیهای متوالی مواجه بودهایم که منجر به برداشت ناچیز و متعاقباً از بین رفتن بذرهای بومی ما شده است.»
او در بخشی از گفتههایش اضافه کرده که در جریان سالجاری بارانهای موسمی زمانی باریدن گرفت که برای کشتوکار دیر شده بود.
عبدالغنی از باشندهگان ولایت نیمروز است که در این گزارش از تاثیرات خشکسالی بر کسبوکار کشاورزی و دامپروریاش میگوید.
او توضیح داده که چگونه ساکنان روستای که در آن زندهگی میکند در پی تشدید خشکسالی از کشاورزی دستکشیده و تغییر مسلک دادهاند.
به گفته عبدالغنی در پی همین خشکسالیها جمعیت روستای محل زندهگیاش از ۱۲۵ خانواده به ۶۰ خانواده کاهش یافته است.
این باشنده نیمروز گفته که: «ما قبلا هندوانه، خربوزه و گندم میکاشتیم، اما دو سال پیش به دلیل نبود آب، کاشت را متوقف کردیم. دامهای ما از گرسنهگی مردند و هیچ کس آنها را نمیخرید زیرا آنها بسیار لاغر بودند.»
با این وجود، تغییرات اقلیمی و آبوهوایی در سالجاری که سبب بارانهای سیلآسا و سرازیر شدن سیلاب در افغانستان شد، بیشتر جمعیت روستانشین و زراعت پیشه افغانستان را متضرر کرده است.