نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد افغانستان با حضور اعضای دایمی و ناظر آن برگزار شد.
این نشست پنجشنبهشب، ۲۲ قوس، به وقت افغانستان، برگزار و وضعیت این کشور به بررسی گرفته شد.
در این نشست افزون بر ارایه گزارش روزا اوتونبایوا، رییس هیات معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) اعضای شورای امنیت سازمان ملل بهویژه اعضای دایم آن، نظریات، یافتهها و خواستهایشان را در پیوند به این کشور مطرح کردند.
واسیلی نبنزیا، نماینده دایمی روسیه در شورای امنیت سازمان ملل متحد نگرانی مسکو را نسبت به افزایش توانایی داعش در افغانستان و خلق تهدیدهای ناشی از آن ابراز کرد.
آقای نبنزیا مبارزه طالبان با شاخه خراسان گروه داعش را ناکافی دانسته و تاکید کرد که این گروه توانسته در بخشهای از افغانستان به سربازگیری بپردازد.
روسیه در حالی از تقویت تواناییهای گروه داعش در افغانستان نگرانی کرده که روز چهارشنبه، وزیر امور مهاجرین طالبان در نتیجه حمله یک عضو داعش خراسان در محوطه دفتر کارش با شش تن دیگر، کشته شد.
از سوی دیگر، نماینده چین در سازمان ملل متحد بار دیگر خواستار ایجاد حکومت فراگیر در افغانستان شد.
فوک کونگ، در عینزمان از طالبان خواست که با «تروریسم» مبارزه کنند.
چین و روسیه از اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد اند که در بیش از سهسال گذشته روابط روبه رشد با گروه طالبان در افغانستان داشتهاند.
دو کشور سفارتهای دولت پیشین افغانستان را در اختیار طالبان قرار داده و بیجینگ تا سرحد تایید اعتبارنامه سفیر این گروه نیز پیشرفت.
چین با سرمایهگذاری هنگفت روی منابع طبیعی و معدنی افغانستان بهویژه نفت و مس، پروژههای میانمدت و درازمدت را در حال عملی کردن است.
مسکو نیز اخیراً هیات بلندپایه دولتی به کابل زیر اداره طالبان فرستاد و سهروز پیش پارلمان این کشور لایحه بیرون کردن نام این گروه از فهرست گروههای تروریستی ثبت در روسیه را تایید کرد.
با این وجود، روزا اوتونبایوا، رییس یوناما در گزارشی وضعیت افغانستان را به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارایه کرد.
خانم اوتونبایوا سیاستهای طالبان در افغانستان را قابل محکوم کردن دانسته؛ اما در عینزمان گفته که محکومیتها اثری نداشته است.
رییس یوناما با آنکه تعامل با طالبان را به معنای عادیسازی روابط و به رسمیت شناخته شدن این گروه ندانست، تاکید کرد که برای جلوگیری از بدتر شدن وضعیت باید با طالبان تعامل شود.
پس از برگشک طالبان به قدرت در ماه اسد سال ۱۴۰۰ هجری خورشیدی در افغانستان، این چهارمین نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد این کشور است که برگزار میشود.
آگاهان امور سیاسی میگویند که طالبان در برابر چشم جهان از حقوق اساسی مردم افغانستان چشمپوشی میکنند؛ اما شورای امنیت و جامعه جهانی نتوانسته تغییری در روش این گروه به وجود آورند.