هبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان پس از گذشت یک ماه، با معرفی مولوی عبدالکبیر، معاون سیاسی رییسالوزرای این گروه، کرسی خلیلالرحمن حقانی، وزیر کشته شده مهاجران و برگشت کنندهگان طالبان را پُر کرد.
مولوی عبدالکبیر، پنجشنبهشب، ۲۰ جدی، براساس فرمان رهبر گروه طالبان، بهعنوان وزیر مهاجران گماشته شد.
پس از این گزینش، خبرنگار تلویزیون بینا به سراغ دریافت دیدگاه آگاهان امور سیاسی رفته این گزینش را به تجزیه و تحلیل گرفته است.
شهاب فروغ، از آموزگاران دانشگاه در رشته حقوق و علوم سیاسی میگوید، هبتالله آخوندزاده، رهبر گروه طالبان با روشن کردن سرنوشت کرسی وزارت امور مهاجران این گروه، با یک تیر دو هدف را نشانه گرفته است.
آقای فروغ میافزاید که در تقسیم قدرت، کرسی وزارت امور مهاجران طالبان به شاخه حقانیها رسیده بود و در حال حاضر نیز این کرسی با گزینش مولوی کبیر ظاهراً به این شاخه تعلق گرفته است.
فروغ اما میافزاید که با این گزینش حقانیها در میان گروه طالبان به قول معروف «هم سر شدهاند هم مال.»
او تاکید میکند که شاخه حقانی گروه طالبان در بیش از یک ماه گذشته یک عضو برجستهاش (خلیلالرحمن حقانی) را از دست داده و در سوی دیگر، با گزینش مولوی کبیر، از کرسی معاونیت سیاسی رییسالوزرا این گروه، جایگاه دومین فرد تشکیلات گروه طالبان نیز از حقانیها گرفته شده است.
در همین حال، شمسیه صالح (نام مستعار بهدلایل امنیتی) از آموزگاران پیشین دانشگاه میگوید که هبتالله آخوندزاده، با این گزینش هم جای خالی خلیل حقانی را پُر ساخت، هم مهرهای دیگری از این شبکه را از راس قدرت کنار زد.
خانم صالح در ادامه میافزاید که نه تنها این، با این گزینش رهبر غایب طالبان مولوی کبیر را که خلاف رهبران جناح کندهاری این گروه پس از کشته شدن خلیل حقانی و اشتراکاش در مراسم جنازه او در پکتیکا «سیلی سیاسی» نثارش کرده و او را از «جایگاه ریاست به جایگاه ماموریت» تقلیل داده است.
این آموزگار پیشین دانشگاه در تفسیر این گفتههایش توضیح میدهد که در بیش از سه سال گذشته مولوی کبیر در صدر جلسات کابینه گروه طالبان نشسته و گاهگاهی آن را نیز رهبری کرده؛ اما با گزینش تازه در وزارت امور مهاجران او همقطار دیگر وزیران شده است.
به باور شمسیه صالح، این گزینش نقص بیجبران برای حقانیها و توهین اعلامناشده به مولوی کبیر است.
با این وجود، تاهنوز حقانیها و مخصوصاً مولوی کبیر که گفته میشود مربوط به شاخه حقانی گروه طالبان است به این گزینش واکنش نشان نداده است.
از سوی دیگر، تاکنون مولوی کبیر سمت تازهاش را نیز اشغال نکرده و تا اینجای کار مهر خاموشی بر لب زده است.
آگاهان امور سیاسی میگویند به هرپیمانهای که رهبران طالبان اختلافات میانگروهیشان را برای مصلحت این گروه پنهانکاری کنند، هبتالله از هرفرصتی برای ضربهزدن به حقانیها، استفاده خواهد کرد.
به باور آنان، این رویکرد هبتالله از مخالفتهای پیدا و پنهان سراجالدین حقانی، رهبر این شبکه و وزیر داخله رژیم طالبان، با دستورات، سیاستها و فرامین او سرچشمه گرفته است.