در حالی که افغانستان در شرایط کنونی عضویتاش در سازمان ملل متحد تعلیق شده است، هیات معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) از ۷۸ سالهگی عضویت این کشور در این سازمان سخن گفته است.
یوناما روز سهشنبه، ۲۹ عقرب، با نشر بیانیهای در ایکس از ۷۸ سالهگی عضویت سازمان ملل متحد در افغانستان خبر داده است.
براساس اطلاعاتی که یوناما منتشر کرده، ۷۸ سال پیش از امروز و در ۱۹ نومبر، سال ۱۹۴۶ میلادی، عبدالحسین عزیز، فرستاده افغانستان در سازمان ملل متحد، سند عضویت این کشور در سازمان یادشده را امضا کرد.
این سند حاوی متنی مبنیبر پایبندی افغانستان به منشور سازمان ملل متحد است.
دولت وقت افغانستان همزمان با پیوستن کشورهای سویدن و ایسلند عضویت در سازمان ملل متحد را پذیرفت.
۷۸ سال پس از این رویداد افغانستان در جایگاهی قرار دارد که عضویتاش در بزرگترین اتاق سیاسی جهان، معلق شده است.
دلیل این تعلیل تسلط دوباره طالبان بر افغانستان گفته شده که حاضر نیستند تعهدات این کشور در سازمان ملل متحد را بپذیرند.
سازمان ملل متحد از دو سال به اینسو بهدلیل عدم حاکمیت یک دولت مشروع در افغانستان و پرداخت حقالعضویت از سوی این کشور عضویت افغانستان را تعلیق کرده است.
با ۷۸ ساله شدن عضویت افغانستان در سازمان ملل متحد این پرسش به میان میاید که سازمان ملل متحد چقدر به مسوولیتهایش در قبال این کشور عمل کرده است؟
آگاهان امور سیاسی به این باور اند که سازمان ملل متحد آنگونه که توقع میرود به نقش و مسوولیتاش در قبال افغانستان عمل نکرده است.
یک تن از استادان حقوق و علوم سیاسی در کابل که از افشای ناماش در گزارش خودداری میکند میگوید که چارچوب کار سازمان ملل متحد در افغانستان همواره از سوی قدرتهای بزرگ، تعین شده است، نه از سوی خود این سازمان.
به گفته این استاد دانشگاه، سازمان ملل متحد در بیش از ۲ دهه گذشته که دموکراسی در افغانستان داشت جان میگرفت، اوجگیری ناآرامیهای دوباره در این کشور را نظاره و «کشتار غیرنظامیان» را بدون واکنش ملموس گذاشت.
به باور این آگاه سیاسی و روابط بینالملل، در حال حاضر نیز که طالبان بیش از سه سال میشود افغانستان و شهرونداناش را به گروگان گرفته و از تعامل ثمربخش با جهان محروم کردهاند، سازمان ملل متحد دست روی دست نشسته و بهدنبال سناریوی کشورهای قدرتمند جهان است.
او همچنان تاکید میکند که سازمان ملل متحد میتواند با بهرهگیری از صلابت و جایگاهاش ابتکار عمل را در دست گرفته و مردم افغانستان را از بلاتکلیفی نجات دهد.
شهروندان افغانستان نیز میگویند که به داشتن نقش سمبولیک سازمان ملل متحد در قبال این کشور عادت کردهاند.
سوسن صفار، از باشندگان شهر کابل میگوید که انتظار عملکرد قاطع و سرنوشتساز در شرایط کنونی از سازمان ملل متحد را دارد.
یما سروش، از دیگر باشندگان شهر کابل است که میگوید سازمان ملل متحد میتواند با انسجام تلاشها و اقدام هماهنگ، طالبان را نسبت به عملکردشان در افغانستان پاسخگو ساخته و صلحوثبات دایمی در این کشور را رقم بزند.
افغانستان از نخستین کشورهای جهان است که پس از ایجاد سازمان ملل متحد عضویت آن را بهدست آورد.